História

Čokoláda je dáma s veľkým „D“, ktorú si veľmi vážim. Vie byť sladká, kyslá a dokonca aj slaná, tak ako aj práca s ňou. Od malého chlapca ma otec brával do výrobne hmôt vtedajšej Devy Trebišov, kde som privoňal k nádhernej vôni tejto dámy. Ani vo sne by mi nenapadlo, že raz preberiem opraty z otcových rúk a budem viesť túto firmu.

12.7.1995 sa vzniesol prvý čokoládový oblak pary nad dedinkou Nižný Hrušov, kde spustil môj otec Ľubomír Hreháč spolu s Františkom Ledlom čokoládovňu Eva. Začali sme vyrábať polevy pre pekárov a cukrárov vo forme blokov. Cez letné obdobie sa pridala výroba poliev na mrazené krémy. Ako prvý na Slovensku sme začali vyrábať bielu polevu a pridali sme k nej mliečnu a kávovú. Všetky hmoty ako aj hotové výrobky boli a sú vyrábané na báze vlastných receptúr.

V roku 1997 sme zakúpili od spoločnosti Lekos Trebišov prvú linku na výrobu kvapiek, alebo ak chcete mincí pre ľahšiu manipuláciu pri spracovaní. Neskôr sme od tej istej firmy zakúpili aj linku výrobu bielych  kvapiek a taktiež máčací stroj na poťahovanie ovocia polevou.

V roku 1998 začala Eva vyrábať čokoládové dražé, najprv v poleve a neskôr v čokoláde. Ako ja rád hovorím v našej Hrušovskej čokoláde, ktorá sa vyrába dodnes, či už ako mliečna, alebo horká pravá Hrušovská čokoláda.

Rok 1999 priniesol zrod sladko chrumkavej dobrotky zvanej Kurrikulky. Drvené podpolianske chlebíky v mliečnej čokoláde ako aj prechod výroby dražé do mliečnej a horkej čokolády. Z kvalitatívneho hľadiska došlo k prvému vypracovaniu HACCP.

V roku 2003 sme začali produkciu arašidov v cukre a výrobe tzv. teplou cestou. Mnohí  z nás si pamätajú arašidky v cukre s akokeby pichliačovou polevou a ružovou farbou.

 

Roky 2006 – 2008 priniesli prestavbu skladov a administratívnej budovy na európske štandardy a investíciu bezmála 10 mil. slovenských korún.

Po tejto investícii došlo 1.1.2009 k vstupu Slovenska do Európskej Únii a k začiatku ekonomickej krízy, ktorá nás postihla dosť významne až do roku 2011, kedy sa začala písať nová éra čokoládovne Eva a po dohode s novými spolumajiteľmi sa v Hrušove inštalovala nová linka od Lekosu na výrobu plátovej extrúzie, respektíve na výrobu tyčiniek.

V roku 2012 -2013 sme začali výrobu karamelových tyčiniek, ovseno – brusncových a mliečnych, ktoré neskôr vystriedali raw tyčinky a proteínové tyčinky.

2.7.2017 po ťažkej chorobe zomrel jeden zo spoluzakladateľov Evy Ing.Ľubomír Hreháč. Po jeho smrti sme prebrali kormidlo my jeho deti Zuzana a Lukáš a spolu so spolumajiteľmi sme postupne vniesli život do novej prevádzky v Sečovciach, pri zachovaní Eva Nižný Hrušov ako výrobe čokoládových hmôt aj pre vlastnú spotrebu.

 

Písal sa február 2018 a v Sečovciach sa spustila vysokokapacitná linka na výrobu tyčiniek a súčasne aj VVA – výskumno vývojový areál, kde vznikajú nové nápady a receptúry pre cukrovinkárske firmy nie malého mena pod certifikátom kvality IFS 6.1.

 V súčasnej dobe sa venujeme v Sečovciach výrobe špecialných tyčinkám lowfodmap, ktoré si budete môcť zakúpiť ja na našom e shope. Bližšie vysvetlenie čo je low fodmap nájdete na

https://www.instagram.com/lowfodmap.bars/
https://www.facebook.com/Lowfodmapbars-102204381603003/

 

Prajeme Vám príjemný nákup na našich stránkach a vždy sladké prekvapenie.

 

Lukáš Hreháč

Zuzana Hajdúchová